ΑΘΗΝΑ

11-12-13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση συνεδρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΘΗΝΑ

11-12-13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Διοργάνωση συνεδρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τι να επισκεφθείτε

1. Ακρόπολη

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 10558 Ακρόπολη

Τηλ.: 210 – 3210219, 210 – 3214172

Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, σύμβολο των Αθηνών, δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης πόλης και είναι ορατός από κάθε γωνία της. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τηςUNESCO, κατοικήθηκε από την προϊστορική εποχή και σταδιακά διαμορφώθηκε στον κατεξοχήν ιερό χώρο της Αθήνας, αφιερωμένο κυρίως στην προστάτιδά της, θεά Αθηνά. Στην κορυφή του στέκει ο Παρθενώνας, το κορυφαίο δημιούργημα της κλασσικής αρχιτεκτονικής, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και ο ναός της Αθηνάς Νίκης. Στις πλαγιές του βράχου διακρίνονται σπήλαια, ιερά και μνημεία διαφόρων εποχών, με γνωστότερα το αρχαίο θέατρο του Διονύσου και το ρωμαϊκό Ωδείο του Ηρώδη Αττικού.


2. Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 10558 Ακρόπολη

Τηλ.: 210 – 9000900

Το μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασσικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά έργα-σημεία αναφοράς, όπως οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου και ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα. Η ενσωμάτωση της ζωφόρου του στον πυρήνα του μουσείου, η τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολώνες, η ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού (Βρετανικό, Λούβρο), δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά μιας συνολικής θέασης του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα.


3. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, 10682 Μουσείο

Τηλ.: 213 – 2144800

Το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σπουδαιότερα όλου του κόσμου, περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 αριστουργήματα, που συνθέτουν ολοκληρωμένη εικόνα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τις απαρχές της προϊστορίας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, τη σπάνια συλλογή προϊστορικών αρχαιοτήτων με τα εντυπωσιακά ευρήματα των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, μία από τις σπουδαιότερες συλλογές γλυπτών στον κόσμο, αγγεία, μικροτεχνήματα και τη μοναδική στην Ελλάδα συλλογή αιγυπτιακών και ανατολικών αρχαιοτήτων. Στεγάζεται στο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, έργο των αρχιτεκτόνων L. Lange και E. Ziller, στην οδό Πατησίων.


4. Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 10555 Ακρόπολη

Τηλ.: 210 – 3241807

Ένα από τα λίγα αρχαία θέατρα στον κόσμο που εξακολουθούν να φιλοξενούν παραστάσεις είναι το εντυπωσιακό ρωμαϊκό Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού. Βρίσκεται σκαλισμένο στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κατασκευάστηκε το 161 μ.Χ με δαπάνη του Αθηναίου ρήτορα Ηρώδη του Αττικού. Στην αρχική του μορφή ήταν στεγασμένο οικοδόμημα με ξύλινη στέγη. Αναστηλώθηκε αποκτώντας τη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του ’50. Από το 1957 φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Στο Ηρώδειο έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων η Μαρία Κάλας, o Frank Sinatra, η Liza Minnelli, ο Luciano Pavarotti, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Sylvie Guillem.


5. Αρχαία Αγορά

Αρχαία Αγορά, 10555 Ακρόπολη

Τηλ.: 210 – 3210185

Η Αρχαία Αγορά, βορειοδυτικά της Ακρόπολης, ήταν το κέντρο της πόλης των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Σ’ αυτήν ανεγέρθηκαν τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια και ιερά και αναπτύχθηκε έντονη διοικητική, πολιτική, δικαστική, εμπορική, κοινωνική και θρησκευτική δραστηριότητα. Τα κυριότερα μνημεία του χώρου είναι η Στοά του Αττάλου, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, ο ναός του Ηφαίστου, η Θόλος και το Βουλευτήριο. Αξιοσημείωτο είναι ότι για να για να αποκαλυφθούν τα μνημεία χρειάστηκε να κατεδαφιστούν περισσότερα από 400 νεότερα κτίσματα.


6. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 50, 11635 Ακαδημία

Τηλ.: 210 – 7235937

Η σπουδαιότερη και μεγαλύτερη πινακοθήκη της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1900 και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον και μόλις λίγα βήματα από το σταθμό του μετρό Ευαγγελισμός. Διαθέτει περίπου 20.000 έργα τέχνης, ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά που καλύπτουν την ελληνική και ευρωπαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία από τη μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Λόγω εργασιών επέκτασης μέρος της συλλογής της εκτίθεται προσωρινά στους χώρους της Εθνικής Γλυπτοθήκης, στην περιοχή Γουδί.


7. Μουσείο Μπενάκη

Κουμπάρη 1 & Λεωφ. Βασ. Σοφίας, 10674 Κολωνάκι

Τηλ.: 210 – 3671000

Το μουσείο Μπενάκη ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνιο Μπενάκη, γόνο μεγάλης ελληνικής οικογένειας και αποτελεί τον παλαιότερο ιδιωτικό μουσειακό οργανισμό στην Ελλάδα, με εκθέματα που καλύπτουν περισσότερους από έναν πολιτισμικούς τομείς. Στο κεντρικό νεοκλασικό μέγαρο του μουσείου που βρίσκεται απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, εκτίθενται συλλογές που καταγράφουν τον χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα, προσφέροντας μια θαυμάσια επισκόπηση του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους.


8. Βουλή των Ελλήνων

Μέγαρο Βουλής, 10021 Σύνταγμα

Τηλ.: 210 – 3707000

Η ιστορία του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων συνδέεται με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτος ακολουθώντας τις αλλαγές του πολιτεύματος. Ανεγέρθηκε ως κατοικία του βασιλιά Όθωνα το 1843 στο λόφο της Μπουμπουνίστρας για να αντικρίζει την Ακρόπολη. Επιβλητικό και λιτό κτίριο σχεδιάστηκε από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Γκέρτνερ. Έναν περίπου αιώνα μετά την κατασκευή του, έχοντας επιζήσει δύο σοβαρών πυρκαγιών και ποικίλων χρήσεων, εγκαταστάθηκε με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου η Βουλή των Ελλήνων και λειτουργεί εκεί από τότε, διακόπτοντας μόνο κατά τη δικτατορία του Μεταξά και τη Χούντα.


9. Εθνικός Κήπος – Ζάππειο

Λεωφ. Αμαλίας 1, 10557 Σύνταγμα

Τηλ.: 210 – 3223509

Ο Εθνικός Κήπος, η μεγαλύτερη καταπράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρεται για δροσερούς περιπάτους. Διαμορφώθηκε το 1839 ως κήπος του ανακτόρου των πρώτων βασιλέων της Ελλάδας, που σήμερα στεγάζει τη Βουλή. Με περισσότερα από πεντακόσια είδη δέντρων και φυτών από όλο τον κόσμο, λειτουργεί ως χώρος χαλάρωσης και ηρεμίας στην καρδιά της πόλης. Στον κήπο υπάρχουν λίμνες με πάπιες, γλυπτά, ένα πρωτότυπο ηλιακό ρολόι, διάσπαρτες αρχαιότητες, βοτανικό μουσείο, παιδική χαρά και ένα γραφικό παραδοσιακό καφενείο. Είναι ανοιχτός καθημερινά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.


10. Παναθηναϊκό Στάδιο

Λεωφ. Βας. Κωνσταντίνου, 11635 Μετς

Τηλ.: 210 – 7522984

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, σε φυσικό κοίλωμα κάτω από το λόφο του Αρδηττού, βρίσκεται το Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο. Κατασκευάστηκε στη θέση αρχαίου σταδίου και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας, ενώ εδώ πραγματοποιείται κάθε φορά η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται ακουστική ξενάγηση, ενώ μετά από σχετική αίτηση υπάρχει δυνατότητα πρωινής προπόνησης στο χώρο.

Υπό την Αιγίδα

Ακολουθήστε μας στα social media
  

Προηγούμενα συνέδρια

1o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας

2o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας