Η Καλαμάτα είναι πόλη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της Νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, η πόλη της Καλαμάτας έχει 58.816 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας έχει 72.906. Η Καλαμάτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη  της Πελοποννήσου -μετά την Πάτρα-.

Η ιστορία της πόλης ξεκινάει από τα Ομηρικά χρόνια, όπου αναφέρεται ως Φαρές. Στα αρχαία χρόνια, η πόλη αναφέρεται σε λίγα σημεία καθώς οι κύριες αναφορές της περιοχής είναι η Αρχαία Μεσσήνη και η Πήλος. Η πόλη της Καλαμάτας αρχίζει να ανθίζει οικονομικά μετά το 1204 μ.Χ. (Δ’ Σταυροφορία) όπου αναλαμβάνουν την πόλη οι Φράγκοι, ειδικά στην εποχή του Γοδεφρείδου Α΄ Βιλλεαρδουίνου. Το 1459 , καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς. Όμως, στις 23 Μαρτίου 1821, μετά την δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων, η Καλαμάτα υπό την καθοδήγηση σπουδαίων οπλαρχηγών – Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Παπαφλέσσα κ.ά.- έγινε η πρώτη πόλη της Ελλάδος που απελευθερώθηκε από τον τούρκικο ζυγό. Μάλιστα, για την πόλη της Καλαμάτας η 23η Μαρτίου συνεχίζει να είναι μία σημαντική μέρα και εορτάζεται από την πόλη.

Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το πως η πόλη μετονομάστηκε από Φαρές σε Καλαμάτα. Οι επικρατέστερες είναι οι εξής: α) από τα καλάμια του ποταμού Νέδοντα και της ευρύτερης περιοχής, β) από μία μονή αφιερωμένη στην Παναγία την Καλομάτα, γ) από κάποια γυναίκα με όμορφα μάτια, δ) από το επίθετο Καλαμάτας (από το Καλομάτας).

Η Καλαμάτα δροσίζεται από τον Μεσσηνιακό κόλπο ενώ την αγκαλιάζει το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου ,ο Ταΰγετος. Έτσι καταφέρνει να συνδυάζει βουνό και θάλασσα, προσφέροντας στον επισκέπτη υπέροχες εμπειρίες τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Παλιά, η πόλη ήταν κυρίως καλοκαιρινός προορισμός, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκτεταμένες αναπλάσεις που έχουν αλλάξει την εικόνα της πόλης (κεντρική πλατεία, Ιστορικό Κέντρο, παραλία και πεζόδρομοι) προσελκύοντας κόσμο όλο το χρόνο. Στην Καλαμάτα έχει κατασκευασθεί ποδηλατόδρομος, ο οποίος διατρέχει όλη την πόλη. Αρχίζει από την αγορά, στο ύψος του ΚΤΕΛ και προσφέρει μια μαγική διαδρομή περνώντας από την κεντρική πλατεία και το πάρκο του ΟΣΕ και καταλήγει στη τεράστια παραλία που με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο. Η Καλαμάτα έχει εξελιχθεί ως προς την εμπορική της αγορά και ο επισκέπτης μπορεί να βρει μεγάλη γκάμα προϊόντων, τοπικών και μη. Αν ο επισκέπτης θέλει να αθληθεί, η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Εναλλακτικά, η παραλία προσφέρεται για πληθώρα αθλημάτων (τρέξιμο, κολύμβηση, beach volley). Για τους λάτρεις του βουνού, υπάρχουν ορειβατικά μονοπάτια στον Ταΰγετο προς εξερεύνηση.

Στην Καλαμάτα υπάρχει το Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με πληθώρα σχολών. Μάλιστα από το 2009 υπάρχει και τμήμα Λογοθεραπείας. Η πόλη διαθέτει νέο, σύγχρονο νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο με πολλούς προορισμούς, εντός και εκτός Ελλάδος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Καλαμάτα είναι μία πόλη που δίνει ιδιαίτερη σημασία στον πολιτισμό. Διαθέτει Δημοτικό Ωδείο, Δημοτικό Θέατρο, εικαστικά, χορό κ.ά. Κάθε χρόνο διοργανώνονται σπουδαίες και υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.