Η Δρ Έλενα Θεοδώρου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοθεραπείας στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και συντονίστρια του προπτυχιακού προγράμματος Λογοθεραπείας. Είναι κάτοχος πτυχίου Λογοθεραπείας από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Πατρών, μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Language and Communication Impairment in Children από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και διδακτορικού τίτλου (PhD) στη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Καθόλη τη διάρκεια των βασικών της σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος.
Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ερευνητικού Εργαστηρίου ΕΠΙ.ΛΟ.Γο, επικεντρώνεται στην ανίχνευση, τον εντοπισμό και στη διάγνωση παιδιών με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και τη χαρτογράφηση των γλωσσικών τους ικανοτήτων με απώτερο σκοπό την πιο αποτελεσματική παρέμβαση στο δι-διαλεκτικό περιβάλλον της Κύπρου και στον ελληνόφωνο πληθυσμό γενικότερα. Ασχολείται, επίσης, με τη διερεύνηση των παρεχόμενων υπηρεσιών λογοθεραπείας σε παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και σε παιδιά με χωρίς ή με πολύ περιορισμένο επικοινωνιακό λόγο. Είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας Global Tales Project (PI: Prof Marleen Westerveld) η οποία μελετά τις δεξιότητες αφήγησης προσωπικών ιστοριών των παιδιών και της ομάδας για την μελέτη του Ψηφιακού Γραμματισμού στη Λογοθεραπεία (PI: Prof Barbara Ehren). Στην τρέχουσα δραστηριότητα της περιλαμβάνεται η εμπλοκή της ως μέλος της διαχειριστικής επιτροπής στο πρόγραμμα COST CA22139 με τίτλο «Justice to youth language needs: human rights undermined by an invisible disadvantage (Y-JustLang)». Τα ερευνητικά της ευρήματα έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων και παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Όσον αφορά την κλινική της εμπειρία, εργάστηκε στο Υπουργείο Υγείας σαν Λογοθεραπεύτρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, εργάστηκε στη Δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση σαν Ειδική Δασκάλα-Λογοθεραπείας και σαν Συνδετική Λειτουργός Ειδικής Εκπαίδευσης. Στα πλαίσια όπου εργάστηκε, παρείχε υπηρεσίες λογοθεραπείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών γλώσσας, λόγου και επικοινωνίας.
Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Λογοπαθολόγων Κύπρου από το 2021 έως το 2023 ενώ από το 2024 προεδρεύει της Επιτροπής Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Επιμόρφωσης του Συμβουλίου Εγγραφής Λογοπαθολόγων Κύπρου. Είναι αναπληρώτρια πρόεδρος στην Επιτροπή για την Παιδική Γλώσσα του International Association of Communication Sciences and Disorders (IALP).