ΚΑΛΑΜΑΤΑ

1-2-3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ

Διοργάνωση συνεδρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

1-2-3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ

Διοργάνωση συνεδρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαρλοκώστα Σπυριδούλα

Καθηγήτρια Γλωσσολογίας-Ψυχογλωσσολογίας

Η Σπυριδούλα Βαρλοκώστα είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και το Διδακτορικό της Δίπλωμα από το Τμήμα Γλωσσολογίας του University of Maryland στις ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University of Pennsylvania των ΗΠΑ, ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο University of Reading στην Αγγλία και ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Από το 2006 ως σήμερα έχει συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα (COST Actions, European Cooperation in Science and Technology) για θέματα γλωσσικής ανάπτυξης, διγλωσσίας και γλωσσικών διαταραχών. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, επιμελήτρια έκδοσης πέντε τόμων και έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατόν είκοσι άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνείς συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε περισσότερα από 250 διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 55 ομιλίες ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Είναι μέλος τη Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Aphasiology και Associate Editor του περιοδικού Frontiers in PsychologyPsychology of Language. Είναι τακτικός κριτής σε περισσότερα από είκοσι διεθνή περιοδικά και σε διεθνείς ερευνητικούς φορείς, ενώ έχει συντονίσει ως επιστημονική υπεύθυνη έργου 15 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει ως μέλος ή συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας σε άλλα 25. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 με δική της πρωτοβουλία.

Ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται ερευνητικά διερευνά τη σχέση γλώσσας και νου και τις εγκεφαλικές βάσεις του λόγου. Ειδικότερα, την απασχολεί πώς αναπτύσσει το παιδί τη γλώσσα στη βρεφική, προσχολική και σχολική ηλικία μεγαλώνοντας είτε σε μονόγλωσσο είτε σε δίγλωσσο/πολύγλωσσο περιβάλλον. Πέρα από την τυπική ανάπτυξη του λόγου, έχει επίσης ασχοληθεί με τη γλωσσική ανάπτυξη των χαρισματικών παιδιών, των παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές (αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή, σύνδρομο Down, σύνδρομο Williams, διαταραχή αυτιστικού φάσματος) και την αλληλεπίδραση της γλώσσας με άλλες νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η προσοχή. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται επίσης η μελέτη των λεκτικών και γνωστικών δεξιοτήτων ενηλίκων με επίκτητες διαταραχές λόγου, όπως η αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και διάφορες μορφές άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, με στόχο τον σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων παρέμβασης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ευπαθών ομάδων.

Υπό την Αιγίδα

Ακολουθήστε μας στα social media
  

Προηγούμενα συνέδρια

1o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας

2o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας

3o Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας