Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι από όλο το χώρο των νευροεπιστημών, αγαπητοί φοιτητές,

Με μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης σας καλωσορίζω στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Λογοθεραπείας και στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων!

Με όλη την εκλεκτή ομάδα των φίλων και συνεργατών της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα Συνέδριο αντάξιο της θέσης που κερδίζει η Επιστήμη της Λογοθεραπείας διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά για τρεις μέρες όσους περισσότερους Λογοθεραπευτές και Επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων των ανθρωπιστικών-ιατρικών επιστημών, στην οικογένεια των οποίων κατευθύνεται η Λογοθεραπεία τον 21ο αιώνα.

Δυο είναι οι άξονες που τροχιοδρομούν τις προσπάθειές μας :

  1. Το ευρύτατο πεδίο της σύγχρονης Λογοθεραπείας που απλώνεται στη διάγνωση, παρακολούθηση και αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας και σίτισης – κατάποσης, σε όλο το φάσμα των ηλικιών, από νεογνά ως υπερήλικες, εμπλέκει εκτός των Λογοθεραπευτών, Ιατρούς πολλών ειδικοτήτων, Κλινικούς Νευροψυχολόγους, Ψυχολόγους, Νευρογλωσσολόγους, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εκπαιδευτικούς και άλλους, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό πλαίσιο διεπιστημονικότητας, όπου όλοι συνεισφέρουν με τρόπο πολύτιμο και μοναδικό, από διαφορετική ο καθένας οπτική γωνία, στον κοινό σκοπό, τη διατήρηση ή/και αποκατάσταση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και
  2. Οι θεαματικές εξελίξεις στις βασικές και κλινικές νευροεπιστήμες και στην τεχνολογία, μέσω των οποίων αναδιαμορφώνεται το σύνολο των γνώσεών μας, ειδικά για τον εγκέφαλο και δημιουργούνται νέα, ευρέως διαθέσιμα, εργαλεία διάγνωσης και θεραπείας.

Στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου του 2017 στα Γιάννενα το βήμα θα δοθεί στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ομιλητών που θα μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους πάνω στους δυο αυτούς άξονες. Διαλέξεις προσκεκλημένων διακεκριμένων επιστημόνων, εισηγήσεις στα πλαίσια στρογγυλών τραπεζών με ευρεία θεματολογία, ελεύθερες εισηγήσεις, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις και εκπαιδευτικά κλινικά σεμινάρια θα διαμορφώσουν ένα πυκνό, υψηλού επιπέδου, επιστημονικό πρόγραμμα. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με εκπαιδευτικά και κλινικά προϊόντα χρήσιμα στην καθημερινή πρακτική.

Το στοίχημα είναι το Συνέδριο να αγκαλιαστεί από όλους όσοι υπηρετούν τη Λογοθεραπεία στην Ελλάδα, να ενισχυθούν τα πολλά που μας ενώνουν, η αλληλεπίδραση μέσα κι έξω από τις αίθουσες των διαλέξεων να είναι γόνιμη, να χτιστούν γέφυρες και να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες.

Η πρωτεύουσα της Ηπείρου, η πόλη των γραμμάτων και των Ευεργετών, απλωμένη στη λίμνη Παμβώτιδα και περικυκλωμένη από τα περήφανα ηπειρωτικά βουνά, είναι έτοιμη να σας υποδεχθεί όλους. Με τη γεωγραφική απομόνωση να είναι πια παρελθόν, μια και η Εγνατία και η Ιονία Οδός κάνει την πρόσβαση γρήγορη και ασφαλή, σας περιμένουμε για ένα τριήμερο γεμάτο θετικές εμπειρίες!

Με εκτίμηση,

Γρηγόριος Νάσιος
Νευρολόγος,
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου
Πρόεδρος του Συνεδρίου